Wat doe je nou precies?

Titia, wat deed je ook alweer, iets met onderwijs toch? Ja, klopt. Ik zit in het onderwijs maar ik sta niet voor de klas.

Ik help onderwijsteams in het stroomlijnen van de processen aan de achterkant van het onderwijs.

Nog steeds vaag?

Momenteel werk ik bijvoorbeeld voor twee afdelingen in het hoger onderwijs, die sinds een jaar al het onderwijs online moeten doen. Dat is helaas niet een kwestie van i.p.v. in de collegezaal, een zoomcall aanzetten.

Je kan wel stellen dat dat hoorcollege nog het makkelijkste is. Het gaat ook om het ontzorgen van het team in alles wat ze naast dat college moeten omgooien.

En dat is véél.

Ik denk mee, stel vragen, breng een andere blik in het gesprek. Omdat ik niet gehinderd word door kennis over hoe de processen oorspronkelijk liepen, kan ik hen helpen een ander perspectief te ontwikkelen, terwijl ik ze ondertussen extra handen bied in wat er nú moet gebeuren. En dat kan klein zijn (Excels updaten) maar ook groot (het leiden van een onderwijsaudit).

Maar was je nou onderwijskundige of…?

Van origine ben ik bedrijfskundige. En zo’n onderwijsteam is dan wel onderwijs, maar je kunt het ook zien als een soort bedrijf. Met medewerkers, toeleveranciers (de docenten), diensten (de colleges en tentamens), en afnemers (de student). Vanuit dat perspectief is het voor mij heel logisch dat ik als bedrijfskundige hen bijsta in het stroomlijnen van hun onderwijsprocessen.

Bekijk je mijn business van heel dichtbij, dan zie je een adviseur in het hoger onderwijs. Bekijk je het van iets meer afstand, dan zie je een adviseur die je helpt in het stroomlijnen van je organisatieprocessen. Het is maar net welk perspectief je kiest; het klopt allebei.