Raakvlakmanagement: de nieuwste variant in de Nederlandse turbotaal?

raakvlakmanagement

Raakvlakmanagement. Ooit van gehoord?

Een paar weken geleden hoorde ik deze term voor het eerst en ik wist meteen: dit is er zo een om rekening mee te houden.

Buzz-woorden

Jaren geleden was verandermanagement het buzz-word. Nog niet toen ik de master Management of Change deed, maar langzaamaan veranderde dat. Het jaar na mij was de groep Change-studenten al groter en even later kwamen de jaren ’10: nu wilde iedereen er wat mee.

Nog iets later kreeg je de term verwachtingsmanagement. Waren we ineens heel druk met het managen van alle ‘expectations’ rondom de veranderingen die doorgevoerd werden.

En nu kom ik dus deze (voor mij) nieuwe tegen: raakvlakmanagement. Zou dit het volgende buzz-word worden?

Raakvlakmanagement

Raakvlakmanagement gaat over het éven bij de ander checken wat die aan het doen is: hoe loopt jouw project, waar zit je in het proces, en welke verschillende disciplines spelen een rol? En ook: hoe kunnen we gelijktijdig voortgang boeken zonder elkaar in de weg te lopen? Dit kan in het heel groot zijn (grote infra-trajecten met enorme doorlooptijden) maar net zo goed in het klein (het aanpassen van een leerlijn bij een bacheloropleiding).

Het raakt (inderdaad) aan elkaar

Voor mij komen er meteen haakjes tevoorschijn met verandermanagement en verwachtingsmanagement: succesvol innoveren lukt pas echt als je de betrokkenen deelgenoot maakt van het proces. Niet alleen in je eigen team, maar ook in de teams die een ander radertje in het geheel vormen. Raakvlakmanagement dus.

Ik ben heel blij dat ik deze term nu heb ontdekt. Hoe fijn is het om nu ook raakvlakmanagement te kunnen integreren in je werk? Ongetwijfeld gaat het helpen om innovaties nog mooier uit te kunnen rollen. In mijn geval: onderwijsinnovaties.

Wil jij meer zicht op de raakvlakken in jouw onderwijsorganisatie? Neem contact op! 

Je kan via de link hieronder een afspraak met me plannen.

Op zoek naar meer inspiratie hierover? Ik kwam dit artikel tegen op LinkedIn. Het is al van even geleden maar het maakt heerlijk tastbaar wat de toegevoegde waarde is van goed raakvlakmanagement.  

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo, hbo en wo bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd onderwijs. Op deze website schrijft ze regelmatig over het snijvlak van procesmanagement, onderwijskwaliteit én het inzetten van jezelf als instrument voor verandering in en met je werk. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...