Ken jij het ecosysteem van je onderwijsorganisatie?
Niet alleen bedrijven hebben managementlagen. Ook onderwijsinstellingen hebben verschillende managementniveaus. En dat is maar goed ook, want ze helpen de organisatie om
Red tape. Lang dacht ik dat dat gewoon een rolletje 3M was, maar toen ik in een nieuwe baan een stroperig onderwijsproces toegeschoven kreeg, wist ik het meteen. Dit is wat ze bedoelen met red tape.
Het proces had in de jaren ervoor telkens een andere eigenaar gehad, wat de doorstroming zeker niet ten goede kwam. Formulieren invullen, laten controleren, aanpassen, wachten op feedback… wekenlang heen en weer voor een detail dat eerder nog niet gezien was.
En dan dacht ik dat ik er eindelijk was, de boel indienen voor goedkeuring en al bíjna een zucht van verlichting slaken… tot ik ontdekte dat er tóch weer iets last-minute moest veranderen.
Er hing nogal wat af van dat document, dus ik móest door. Maar terwijl ik midden in de stroperigheid zat, bedacht ik: er is altijd ruimte voor verbetering. Dit proces, hoe complex ook, bood kansen voor innovatie.
Door het proces door te lichten en een voorstel te maken voor verbetering, ontdekte ik dat we niet alleen de efficiëntie konden verhogen, maar ook het werkgemak voor iedereen konden vergroten.
In plaats van het proces te bekijken vanuit het doel van het document, bekeek ik het vanuit het doel van de informatiebronnen (de opleidingsmanagers in dit geval). Ik gaf ze duidelijke instructies en een fool-proof invuloefening, zodat ’t alle betrokkenen zo makkelijk mogelijk gemaakt werd om hun input te geven.
Zo konden zij hun tijd snel weer besteden aan wat echt telt: bouwen aan sterk onderwijs. En kon ik de deadlines makkelijker halen.
Welk proces in jouw onderwijsorganisatie ervaar jij als een risico voor red tape? Neem het eens onder de loep. Een paar gerichte aanpassingen levert jou en je collega’s niet alleen tijdwinst, maar ook gemak en werkplezier op!
Wil je dit niet alleen doen, maar in een paar weken resultaat boeken? Misschien is Meters maken dan de oplossing die je zoekt. Lees verder via de knop hieronder.
Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie. Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief. Neem contact op.
Niet alleen bedrijven hebben managementlagen. Ook onderwijsinstellingen hebben verschillende managementniveaus. En dat is maar goed ook, want ze helpen de organisatie om
Elke paar jaar wordt er landelijk onderzoek gedaan naar het functioneren van opleidingscommissies (bijvoorbeeld door Oberon en Berenschot). Terecht, want sinds OC’s
Een enquête die écht bruikbare informatie moet opleveren, vraagt wel wat voorbereiding. Dat betekent dat je wat meer tijd kwijt bent aan
Als consultant voor het mbo en hbo helpt Titia Verdenius betrokken, ambitieuze managers bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd beroepsonderwijs.
Ongeveer 6x per jaar komt ‘ie in je mailbox.