Samenwerken en de Wet DBA

Vanaf 1 januari 2025 wordt de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) actief gehandhaafd. Dit kan vragen oproepen bij organisaties die met zzp’ers samenwerken. Hoe voorkom je gedoe met de Belastingdienst? Hoe zorg je dat alles goed geregeld is?

Als zelfstandig organisatieadviseur werk ik op projectbasis met mijn opdrachtgevers. In afstemming met jou zorg ik ervoor dat onze samenwerking helder en goed geregeld is, binnen de regels.

Hieronder lees je in 5 stappen hoe de wet in elkaar zit, wat er verandert en wat dit betekent voor onze samenwerking.

Stel het je zo voor: op een snelweg geldt een maximumsnelheid van 100 km/u. Er stonden al snelheidsborden langs de snelweg (= de wet DBA). Vanaf 1 januari 2025 komen er ook flitspalen te staan (= de handhaving van de wet DBA).
Titia Verdenius
Organisatieadviseur

1. Wat is schijnzelfstandigheid en waarom moet je het voorkomen?

Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand als zelfstandig ondernemer werkt, maar in de praktijk een werknemer is volgens de wet. Dit kan risico’s met zich meebrengen voor zowel de zelfstandige als de opdrachtgever, zoals:

  • Naheffingen van loonbelasting en premies door de Belastingdienst.
  • Mogelijke correcties op aftrekposten voor zelfstandigen.
  • Arbeidsrechtelijke claims, zoals doorbetaling bij ziekte.

De overheid wil met deze wet situaties van oneerlijke concurrentie en kwetsbare werkrelaties terugdringen. Tegelijkertijd ziet ze ook de meerwaarde en het belang van zzp’ers in de economie. Belangrijk: de feiten en omstandigheden in de praktijk zijn leidend voor de Belastingdienst. Anders gezegd: als je in de overeenkomst hebt staan dat er geen afhankelijkheidsrelatie is, maar in realiteit is die er wel, dan is dat laatste leidend. 

2. Wat verandert er per 1 januari 2025?

De wet DBA was al in werking, maar werd tot nu toe niet actief gehandhaafd. Vanaf 2025:

  • Gaat de Belastingdienst handhaven, maar bouwt dit de komende jaren op, en met een coulante houding in het eerste jaar. 
  • Worden naheffingen en boetes toegepast als er sprake is van schijnzelfstandigheid, maar alleen vanaf 1 januari 2025.

Goed om te weten: de Belastingdienst gaat dus handhaven, maar zal echt niet zomaar bij je op de stoep staan om (gechargeerd gezegd) de boel over te nemen. De controle wordt niet strenger, maar anders. 

Kortom: de flitspaal gaat aan, maar de snelheid wordt niet ineens verlaagd. 

3. Hoe zorg ik als jouw adviseur dat onze samenwerking goed geregeld is?

Ik ben helemaal op mijn plek als zzp’er en heb er geen belang bij om in een verkapte loondienst te komen. Extra belangrijk dus dat er geen twijfel is over mijn status als zelfstandig ondernemer. Ik zorg ervoor dat ik: 

  • Op projectbasis werk met een duidelijk begin en einde.
  • Zelf mijn werktijden, werkwijze en uitvoering bepaal. Uiteraard werk ik ook op mijn eigen apparatuur. 
  • Niet meedraai in reguliere (team)overleggen. Tenzij het onderdeel is van de opdracht om er met een specifiek (onderzoeks)doel bij te zitten. 
  • Me door jou voor mijn specifieke en specialistische kennis laat inhuren; kennis die jij niet standaard in huis hebt of wilt hebben. Je hebt mij alleen nodig voor een afgebakend vraagstuk; nadat we dat vraagstuk hebben getackeld gaan we weer uit elkaar.
  • Me duidelijk als ondernemer profileer, met meerdere opdrachtgevers op jaarbasis die ik zelf werf, met een eigen website en met verzekeringen. 
  • Heldere afspraken met je maak in een contract dat past bij onze samenwerking én de wet. 

4. Wat kun jij als opdrachtgever doen?

Uiteindelijk is het voor ons allebei veel fijner als we met een gerust hart onze samenwerking kunnen starten. Zorg dus dat je net als ik goed geïnformeerd bent over de praktische aspecten van de handhaving van de Wet DBA. Dit zijn een paar startpunten:

  • Artikel (leestijd: 5 min.) van Meesterrecht over schijnzelfstandigheid.
  • Webinar (duur: 1 uur) voor opdrachtgevers over het voorkomen van schijnzelfstandigheid, door het ministerie van SZW en de Belastingdienst.
  • Keuzehulp tool van de Belastingdienst waarmee je kunt checken of er in een specifieke arbeidsrelatie sprake is van een loondienst dan wel zelfstandige. 
  • FAQ van de Rijksoverheid over dit onderwerp. 

5. Tot slot: laat je niet tegenhouden!

Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat er wat mij betreft niet héél veel hoeft te veranderen. Het is toch een beetje als autorijden: een goed chauffeur zorgt dat ze veilig en volgens de regels rijdt, of er nu wel of geen flitspaal staat. Zo zie ik dit ook: ik zorg ervoor dat de verwachtingen tussen jou en mij goed gemanaged zijn, en bij twijfel checken we de keuzehulp (zie hierboven) voordat we onze afspraken definitief vastleggen. 

Ik heb er alle vertrouwen in dat we dan samen tot heel mooie resultaten kunnen komen voor jouw onderwijsorganisatie. 

Ik kijk ernaar uit om met je samen te werken!

Wil je met me samenwerken? Stel hieronder je vraag: