Een goeie enquête is een logisch opgebouwde vragenlijst met zowel gesloten als open vragen. let er bij het opstellen op dat er een natuurlijke flow en volgorde in je vragenlijst zit. Dit betekent: de makkelijke en voor de respondent veilige vragen eerst, en pas later de vragen waar hij/zij iets langer over moet nadenken.
Een open vraag valt meestal in deze laatste categorie. Stel die dus zeker niet in het begin, want vullen ze die niet in, dan is de kans groot dat ze de rest ook niet invullen.
Eenrichtingsweg
Bij open vragen geven mensen vaak antwoord op een vraag die niet gesteld is.
…huh?
Mensen zijn uit op gemak en willen snel klaar zijn met ‘moetjes’ als een vragenlijst. Gevolg: ze lezen de vraag niet goed. En geven dus antwoord op een vraag die ze dáchten te lezen… maar niet op de vraag die jij gesteld hebt!
Stel je vraag simpel en duidelijk.
Bijvoorbeeld: een vraag als ‘Wil je tot slot nog wat kwijt?’ is erg algemeen. Daar kun je dus ook allerhande reacties op verwachten. Feedback op de organisatie, feedback op de vragenlijst, feedback op de laadtijd van je website, etc…
Was je op zoek naar al deze informatie? Waarschijnlijk niet! Daarom: stel je vraag zo gericht mogelijk. Dat kan betekenen dat minder mensen hem invullen, maar de mensen die hem wel invullen geven je waarschijnlijk meer waardevolle informatie.
Beperk het aantal open vragen
Ik schreef het al eerder: de meeste mensen willen niet te veel gedoe bij het invullen van een enquête. Maak het hen dus zo gemakkelijk mogelijk, bijv. door het aantal open vragen te beperken. Bij een enquête van zo’n 10-12 vragen (inclusief vragen over leeftijd, geslacht, etc.) heb je het dan over een á twee open vragen.
Voor jezelf is dit ook fijn, want stel dat je 150 respondenten hebt, en je stelt 4 open vragen, dan zit je in het beste geval 600 open antwoorden te analyseren! Gaat een hoop tijd in zitten…
Antwoordlengte
In het verlengde daarvan: als je je enquête digitaal laat invullen kun je vaak een restrictie zetten op het aantal te gebruiken tekens. Ik reken zelf altijd in Tweet-lengte: kan iemand een inhoudelijk nuttige reactie geven in 140 tekens? Meestal kom ik dan uit op 2x een tweet, afgerond 300 tekens. Genoeg ruimte om een punt te maken, maar (gelukkig!) niet genoeg ruimte om over elk detail door te drammen.
En ook voor de analyse blijft het dan behapbaar. Neem maar van mij aan: achteraf ben je héél blij met een restrictie op het invulveld!
Wil je dat ik vrijblijvend een blik werp op jouw enquête? Neem contact op.
Wil jij naast open vragen ook gesloten vragen in je vragenlijst? Lees dan hier verder.