Laatst zag ik een oproep op LinkedIn van een studentassessor* van een universiteit. Ze stelde in haar bericht een cruciale vraag aan Minister Dijkgraaf in het debat rondom internationalisering, namelijk: waar is het studentenperspectief? Haar post kreeg veel respons, niet alleen van studenten maar ook van andere stakeholders in het hoger onderwijs, zoals docenten en bestuurders.
Ongehoorde stem
Bovenstaand voorbeeld gaat over mensen die hun stem laten horen, of in ieder geval aangeven: onze stem moet gehoord worden in het gesprek. En dat is wat mij betreft een waarheid als een koe, maar de praktijk is soms weerbarstig. Zeker als het gaat over de boodschap van iets dat géén stem heeft. En dat is waar ik als adviseur het verschil maak.
Klinkt vaag? Ik leg het je graag uit.
Een kwestie van definities
Als je in het onderwijs praat over ‘de opleiding’, dan kun je het hebben over de inhoud van het curriculum, maar je kunt er bijv. ook het docentencorps mee bedoelen. Ik ben er inmiddels achter dat ‘de opleiding’ op een ander niveau nog veel meer is dan dit. En dat het een eigen stem heeft die niet altijd in lijn is met wat de opleidingsmanager zegt, of wat de docenten/studenten zeggen.
De opleiding is zijn eigen entiteit, maar omdat het geen mens is, horen we hem niet altijd.
Organisatiefluisteraar
Wat ik doe, is de opleiding zijn stem geven. Of de academie, of het gebouw. Je mag me wel een organisatiefluisteraar noemen😊; ik geef namelijk woorden aan die onderdelen of factoren in de organisatie die nu nog niet of onvoldoende in beeld zijn maar die wél van invloed zijn op het succes van de organisatie.
Praktijkvoorbeeld
Eind vorig jaar deed ik dit voor, of zullen we zeggen namens een opleiding. Ik voerde gesprekken met stakeholders om die ongehoorde stem heen en ik las me in op de organisatie. Zo kreeg ik toegang tot informatie die er wel wás, maar nooit echt zijn plek had gekregen. Ik combineerde dit met mijn systemische en bedrijfskundige blik en leverde een advies op waar zij nu mee verder kunnen.
Terugblik opdrachtgever
Dit is hoe de organisatie terugblikt op onze samenwerking:
‘Toen wij als organisatie een nieuwe fase in moesten slaan, werd Titia ons aangeraden om een organisatieadvies te schrijven. Ze heeft gedegen onderzoek gedaan naar onze academie, en dit onderbouwd door literatuur en haar eigen bevindingen.
Ze zocht naar een ideaalbeeld voor een nieuwe organisatiestructuur. Maar keek ook naar wat toepasbaar was, rekening houdend met de huidige situatie, onze cultuur en onze mensen. Als iets niet duidelijk was vroeg ze door. Met haar frisse blik bracht zij een weloverwogen, helder en gedetailleerd advies uit. We hebben het één op één overgenomen en dat bewijst dat het klopt. Titia is een benaderbaar en aardig persoon’.
Wil jij dat ik ook in jouw organisatie duik? Neem dan contact met me op!
*Studentassessoren zijn op bestuurlijk niveau de vertegenwoordiging van de studenten van de faculteit of de gehele instelling; ze agenderen, denken mee en adviseren over onderwerpen die de student aangaan.