Hoe breng je structuur aan in een grote berg data?

Je moet wat als even je hoofd wilt leegmaken. Laatst had ik daarom een puzzel erbij gepakt van een prachtige pauw. 1000 stukjes met héél veel dezelfde dingen erop, namelijk veren en pauwenogen. ‘Mijn god waar begin ik aan!’, dacht ik in eerste instantie. Maar uiteindelijk begon ik er lol in te krijgen.

Puzzelstukjes

Ik ontdekte namelijk dat de puzzelstukjes die op het eerste oog allemaal hetzelfde leken, wel degelijk verschillend waren. Aan de kleuren van het pauwenoog zag ik ineens welke kant boven was. En de veren bleken ook verschillende structuren te hebben.

Zo konden we toch meer soorten bij soort leggen dan we hadden verwacht. En toen we zagen dat op de achterkant een logootje stond, werd het nóg iets makkelijker: nu wisten we zeker hoe de de stukjes gedraaid moesten worden. 

Het duurde even, maar de pauwenpuzzel is uiteindelijk helemaal gelegd. 

Van data naar waardevolle informatie

Ook in mijn business leg ik regelmatig een puzzel, en haal ik waardevolle informatie (waarmee je dus verder kunt werken) uit een op het eerste oog grote berg data.

Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk een samenvatting van een stuk of 10 slides te maken uit een word-document van meer dan 100 pagina’s (een klus waar ik deze week voor een van mijn opdrachtgevers mee aan de slag ging). 

Natuurlijk schrok ik ook wel even toen ik het bronbestand zag. Hoe ga ik dit in godsnaam behapbaar maken?? Toch is het mogelijk. Voor mij is het een kwestie van gewoon beginnen met de eerste pagina, een combi maken van inzoomen en uitzoomen over de gegevens om zo een rode draad eruit te halen.

Dit kan betekenen dat ik alles uitprint en met 6 kleuren markers thema’s ga onderscheiden. Het kan ook betekenen dat een samenvatting daarna nóg een ronde samenvatten vergt. 

Doelgroep

Met de uiteindelijke lezer in het achterhoofd, lukte het om de (minstens) 1000 puzzelstukjes in die 100 pagina’s te ordenen tot een mooi plaatje, waarmee het management verder kan werken. Pauwenpuzzel af, en deze klus ook! Of zoals een wijs mens ooit zei: It’s the small pieces that make the big picture

Wat is jouw hack om ordening aan te brengen?