Een team dat niet functioneert? Géén teamcoach inschakelen!

Een team dat niet functioneert? Géén teamcoach inschakelen!

teamcoach

Er is gedoe in het team. Zelf komen we er niet uit, dus we zoeken een goeie teamcoach. We briefen haar uitgebreid, er volgen sessies en een training, en dan moet het goed komen. Toch?

Niet altijd. Maar niet omdat je een slechte teamcoach had, of omdat ze geen goeie briefing kreeg. En ook niet omdat het team in de weerstand zit.

Symptoom

Het punt is dat die teamcoach maar een klein stukje van het probleem aanpakt. Het probleem zit namelijk niet bij het team. Wat je bij het team ziet, is een symptoom.

Het probleem zélf zit ergens anders verscholen: ‘onder’ het team, onder de werkzaamheden en ook onder wat er opgeleverd moet worden. Het zijn net paddenstoelensporen die overal tussendoor kruipen. Gevolg: gedoe op allerlei plekken in de organisatie, en niemand die nog weet waar het begonnen is.

Je ziet het pas als je het doorhebt.

Er zit iets heel anders onder

De gemene deler? Onduidelijkheid. Je herkent het aan werk dat blijft liggen, moeilijke deadlines, micromanagement, gekonkel bij de koffiemachine, klagende of zieke medewerkers, gedoe tussen teams… Maar in essentie gaat het om onduidelijkheid. Over rollen en functies. Over werken op het juiste niveau. Over processen die vastlopen.

Problemen dus, die over de organisatie van het werk gaan. En dat zit een paar lagen dieper dan wat er in de briefing voor de teamcoach stond. Met haar heb je de paddenstoel wel te pakken, maar niet de sporen. En dat is zonde!

Je hebt een andere blik nodig

Wat jij nodig hebt is geen coach, maar een andere blik.

De organisatie als een (eco-)systeem bekijken. Een dwarsdoorsnede van wat er wérkelijk gebeurt: op alle lagen van de organisatie. De factoren boven tafel halen die zo subtiel zijn dat jij als MT-lid ze niet onder ogen krijgt. Om met die kennis tot een plan te komen dat veel verder reikt dan een sessie met een teamcoach. Hoe goed ze ook is!

En daar heeft niet alleen dat ene team wat aan. Daar heeft de hele organisatie wat aan.

Wil je weten hoe ik dit aanpak? Ik vertel je er graag over! Neem contact met me op. 

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo, hbo en wo bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd onderwijs. Op deze website schrijft ze regelmatig over het snijvlak van procesmanagement, onderwijskwaliteit én het inzetten van jezelf als instrument voor verandering in en met je werk. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...