Creëer rust en structuur in je onderwijsorganisatie

zodat zowel je docenten als ondersteunende teams optimaal kunnen presteren

Als directeur of manager in het beroepsonderwijs ben je ambitieus en betrokken bij het onderwijs.

Je hebt een duidelijke visie en werkt hard aan een goed werkklimaat voor jouw mensen. Het lijkt op het eerste gezicht goed te gaan, maar ergens merk je dat je tegen grenzen aanloopt. Dit is wat je zou willen:

  • Meer overzicht en sturing in je MT, zodat iedereen dezelfde koers vaart en beschikbare informatie optimaal benut wordt.
  • Slim omgaan met budgetten, om ook op lange termijn ruimte te creëren voor groei en ontwikkeling.
  • Meer samenhang in onderwijsondersteunende processen, zodat je uit ad-hoc oplossingen komt en het onderwijs stroomlijnt. 
  • Een betere verdeling van verantwoordelijkheden, zodat je organogram in balans is met de praktijk.
  • Een omgeving creëren waarin talent kan groeien en teamleden zich gemotiveerd verbonden voelen met jouw organisatie.

Herkenbaar? Dit soort uitdagingen vraagt om een strategische aanpak waarin de kracht van de organisatie verder wordt uitgebouwd, met als doel een stabiele, toekomstbestendige basis te leggen.

Titia

Een sterk fundament in je onderwijsorganisatie tilt zowel je medewerkers als de kwaliteit van je onderwijs naar een hoger niveau

kruispunt

Een maatwerk routekaart naar een sterke onderwijsorganisatie

Met mijn scherpe bedrijfskundige én systemische aanpak breng ik snel in kaart waar de bottlenecks zitten en welke stappen nodig zijn om je onderwijsorganisatie weer soepel te laten draaien. Ik laat je zien waarom sommige dingen lastig zijn geweest én waar het al heel goed gaat (wat je dus wilt vasthouden).

Met deze basis ontwikkel ik in korte tijd voor jou een maatwerk routekaart die je in concrete stappen gaat helpen om jouw strategische doelen te behalen. Met een gezonde onderwijsorganisatie als basis.

Zo ziet het traject eruit:

Routekaart traject Titia Verdenius Organisatieadvies

Samenwerkingspartners:

Hi, Titia hier. 

Ik weet hoe het is om omringd te worden door gedoe dat buiten je invloed ligt, maar waar je wel dagelijks last van hebt. Het leidt enorm af van wat er werkelijk toe doet. Inmiddels weet ik dat dat gedoe meestal een symptoom is: de oorzaak ligt vaak op meer dan één plek in je organisatie.  

In de afgelopen jaren heb ik een integrale blik op onderwijsorganisaties ontwikkeld, waarmee ik die oorzaken feilloos weet op te sporen. Pas als je weet welke patronen eronder schuilgaan, kun je je basis versterken en van daaruit werken aan een betere toekomst voor jouw team(s).

Met 18+ jaar ervaring als professional in het beroeps- en wetenschappelijk onderwijs, waarvan 5 jaar als zelfstandig organisatieadviseur, ken ik de uitdagingen van onderwijsprofessionals van binnenuit.

Ik help jou je onderwijsorganisatie te versterken door een ‘harde’ bedrijfskundige benadering te combineren met een ‘zachte’ systemische blik. Met oog voor jullie unieke cultuur bouw ik samen met jou aan een sterke structuur, waarmee je de basis legt voor mooi en kwalitatief hoogstaand onderwijs.

Titia


'Titia heeft ons geholpen met het in kaart brengen en analyseren van verschillende onderwijslogistieke processen en de benodigde veranderingen en verbeteringen hierin, n.a.v. een curriculumvernieuwing en andere ontwikkelingen binnen de opleiding. Titia is een erg fijne sparringpartner, met een kritische, ervaren en oplossingsgerichte blik. De adviezen en handreikingen die ze heeft opgeleverd zijn waardevol en verhelderend gebleken. Deze handvatten blijven we zeker gebruiken om het gesprek rondom onderwijslogistiek op een constructieve manier te blijven voeren en meer van onze processen helder vast te leggen.’

Marie van Rooyen
Teamleider Onderwijsondersteuning

Dit zijn de stappen die we zetten in het Routekaart traject:

0. Klaar voor de start: 

We starten online met de eerste kennismaking, waarna ik aan de hand van jullie behoeften een traject op maat opstel. Dezelfde week nog presenteer ik (ook online) dit Routekaart traject aan je in een tweede intake. Hierin maken we de plannen definitief en bespreken we de praktische zaken. Ter info: de investering voor een maatwerktraject ligt doorgaans rond de 30.000,-.  

1. Kickoff, live op jouw locatie: (week 1)

In deze sessie stel ik met jou en enkele van jouw MT/kernteamleden vast wat jullie gezamenlijke doel is met het traject en welke obstakels er zijn. Daarnaast vertel ik jullie over hoe ik te werk zal gaan. We prikken data voor de volgende live sessies. En we stellen in deze meeting vast welke medewerkers ik zal interviewen.

2. Deepdive: (~week 2-10)

  • Bedrijfskundige analyse: met door jullie aangeleverde documentatie onderzoek ik hoe de onderwijsorganisatie is ingericht. Hierbij hoort ook een locatiebezoek, waarmee ik een nog betere indruk krijg van de workflow, logistiek en sfeer in jullie organisatie. 
  • Interviews (online): ik interview gemiddeld tien mensen die samen een dwarsdoorsnede van de organisatie vormen. Denk bijvoorbeeld aan een MT-lid, docenten, een coördinator, ICT-medewerker, studieadviseur, leden van de medezeggenschap, en ook studenten. Samen bepalen we met wie ik ga spreken.

3. Pitstop, live op jouw locatie: (~week 7) 

Met de tussentijdse pitstop krijg je snel eerste inzichten, zodat je al tijdens het traject kunt beginnen met verbeteren.

4. Opstellen Routekaart: (~week 8-13)

Ik gebruik alle opgehaalde input om voor jou in kaart te brengen welke patronen de vaart uit jouw onderwijsorganisatie halen. Vervolgens ontwikkel ik een routekaart voor je om hier uit te komen. Voorzien van zowel korte termijn acties alsook lange termijn mijlpalen waarmee jullie je strategische doelen gaan bereiken. Begrijpelijk, toegankelijk en pragmatisch.

5. Presentatie Routekaart, live op jouw locatie: (~week 13)

In deze sessie (met jou en enkele leden van je kernteam) geef ik na zo’n drie maanden je mijn eindanalyse: dit is waarom het tot nu toe haperde in de onderwijsorganisatie; dit is hoe je het kunt oplossen, en zo voorkom je dat jullie er in de toekomst in terugvallen. De Routekaart krijg je uitgewerkt als naslagwerk van mij mee.

6. Follow-up: (~week 20)

Een week of zes na de eindsessie komen jij en ik nog een keer samen (live of online). We bespreken hoe het nu gaat en hoe jullie verder zijn gegaan met de inzichten en adviezen uit de Routekaart. Zo nodig bespreken we waar je verdere hulp bij kunt gebruiken. Alles om te zorgen dat jullie je route goed kunnen vervolgen op weg naar je (eind)doel.

Bovenstaand stappenplan geeft je een indruk van wat er in ieder geval in een Routekaart traject zit. Aan de hand van jouw vraag komen er mogelijk stappen bij. Dit kan betekenen dat we iets langer onderweg zijn voordat de Routekaart er ligt. Laten we samen een traject uitstippelen dat jouw organisatie naar een hoger niveau brengt. Boek een vrijblijvende kennismaking en ontdek hoe we samen structurele verbeteringen kunnen realiseren.

Een academie vroeg mij te helpen met een uitdaging: ze wilden hun onderwijs, onderzoek en training beter op elkaar afstemmen, met het oog op toekomstige groei.

Ik ben aan de slag gegaan met een onderzoek om helder te krijgen aan welke randvoorwaarden – zowel financieel, administratief, operationeel als organisatorisch – de organisatie zou moeten voldoen om deze groei in goede banen te leiden.

Het resultaat? Ik stelde verschillende scenario's op die zowel de sterke punten van de academie in stand houden als de bedrijfsvoering strakker en efficiënter maken. Voor elk scenario werkte ik de succesfactoren én risicofactoren uit, en tekende ik organogrammen met bijbehorende inschaling voor een nieuwe organisatiestructuur.

Met die scenario's in handen kreeg de academie een solide basis om de beste strategische keuzes te maken voor hun toekomstige groei.


Toen wij als organisatie een nieuwe fase in moesten slaan, werd Titia ons aangeraden om een organisatieadvies te schrijven. Ze heeft gedegen onderzoek gedaan naar onze academie, en dit onderbouwd door literatuur en haar eigen bevindingen.
Ze zocht naar een ideaalbeeld voor een nieuwe organisatiestructuur. Maar keek ook naar wat toepasbaar was, rekening houdend met de huidige situatie, onze cultuur en onze mensen. Als iets niet duidelijk was vroeg ze door. Met haar frisse blik bracht zij een weloverwogen, helder en gedetailleerd advies uit. We hebben het één op één overgenomen en dat bewijst dat het klopt. Titia is een benaderbaar en aardig persoon.

Rafael van Crimpen
Academiedirecteur

Twijfel je of dit traject jouw organisatie écht kan helpen?

Geen zorgen: binnen een week na ons eerste contact heb je al zicht op de stappen die we samen gaan zetten, inclusief een duidelijke prijsopgave. Ter info: de investering voor een maatwerktraject ligt doorgaans rond de 30.000,-.  

Na de gezamenlijke kickoff duurt het traject meestal 3-4 maanden, waarna je een Routekaart op maat in handen hebt. Zo weet je precies wat de volgende stappen zijn die jullie kunnen zetten.

Als het niet mogelijk is om direct te starten, dan kunnen we samen kijken naar wat er in de tussentijd al wél kan. Dit bespreken we tijdens de kennismaking.

Tijdens de kickoff plannen we samen de belangrijkste momenten (zoals het locatiebezoek, de pitstop, en de eindpresentatie). Zo weet je meteen waar je aan toe bent en kun je tijd vrijhouden. De interviews met medewerkers plan ik gemakkelijk in via een online afsprakensysteem, en veel van mijn analyse doe ik op mijn kantoor in Rotterdam. Jullie tijdsinvestering tijdens het traject bestaat daarmee vooral uit onze geplande sessies en interviews.

Na afloop van het traject ontvang je een behapbare en goed gestructureerde Routekaart. Hierdoor kun je de aanbevelingen gemakkelijk opvolgen en tijd vrijmaken voor de juiste stappen richting jullie (strategische) doelen. Wil je daar samen met mij aan werken? Dat kan. Ik bespreek graag samen wat hiervoor de beste vorm is. 

Het is goed mogelijk dat je in het verleden (achteraf gezien) vooral symptomen hebt aangepakt, maar niet de dieperliggende oorzaak hebt gevonden. Met als gevolg dat het na een tijdje weer ging rommelen in je organisatie. Misschien niet in dezelfde vorm of op dezelfde plek als eerst, maar toch: gerommel. 

Mijn werkwijze is anders. In plaats van enkel symptomen aan te pakken, duik ik diep in de haarvaten van jouw onderwijsorganisatie: van de menselijke kant tot de processen en de ‘papieren werkelijkheid’. Ik help je niet alleen de zichtbare pijnpunten boven water te krijgen, maar ook die pijnpunten die onder de oppervlakte zitten.

Wat mijn Routekaart-traject uniek maakt? Ik combineer de harde kant (organisatie-inrichting, beleid en besluitvorming) met de zachte kant (gedrag, leiderschap, cultuur). Door beide kanten in balans te brengen, creëren we een stevige basis voor duurzame verandering.

Mijn routekaart geeft je precies aan hoe je je strategische doelen kunt bereiken, met duidelijke prioriteiten en actiepunten op korte en lange termijn. Omdat ik mij baseer op input die ik uit alle lagen van je organisatie haal, weet ik ook de mogelijke risico’s én synergiemogelijkheden te benoemen. Dit vergroot je succeskansen. 

Je ontvangt een handboek dat je regelmatig kunt raadplegen – geen rapport dat stof verzamelt in een la. Het plan is ontworpen om praktisch en haalbaar te zijn, met voldoende flexibiliteit. Dit ga je in ieder geval teruglezen het naslagwerk:

  • In vogelvlucht: hoe zitten we er nu bij, en hoe zijn we op dit punt gekomen? 
  • Waar werken we naartoe? 
  • Wat is er daarvoor nu/straks nodig, en waarom? Wat hebben we van hogerhand nodig om dit voor elkaar te krijgen?
  • Welke stappen horen daarbij en waar mogelijk: in welke volgorde?
  • Wat zou er gebeuren als we niets doen? 
  • En om van de lees- naar de actiemodus te komen: waarmee begin je het beste vandaag nog? 

Goede vraag! Je kunt ‘m ook zo benaderen: hoe zorg ik ervoor dat ik mijn investering eruit ga halen? Denk bijvoorbeeld aan het volgende. Je kunt  zodra we de gezamenlijke contactmomenten en afsluiting gepland hebben, alvast data prikken om met je team(s) aan de slag te gaan met de volgende stappen zodra de Routekaart er ligt.

Tip: zorg dat je tijdens en na onze samenwerking headspace creëert om te reflecteren op het traject en de uitkomsten. De ervaring leert namelijk dat een traject als dit veel in beweging zet; niet alleen zichtbaar maar ook onzichtbaar. Het zet mensen aan het denken en het is fijn als je daar ruimte voor kunt houden. (Dit is ook de reden dat ik een follow-up met je doe). 

Je investeert niet alleen in dit traject, maar ook in het binnenhalen van jaren aan opgebouwde ervaring, lessen uit andere onderwijsorganisaties, en een unieke mix van bedrijfskundige en systemische inzichten. De Routekaart is ontworpen om diepe, duurzame veranderingen aan te brengen in je organisatie. Mijn methode zorgt ervoor dat je problemen aan de wortel worden aangepakt, wat voorkomt dat je in de toekomst dezelfde problemen tegenkomt. En dat levert uiteindelijk tijd, budget én rust op. Wil je weten hoe anderen het ervaren hebben? Lees hier hun verhalen.

Voor mij is het belangrijk dat je je vanaf het begin goed voelt bij dit traject. Daarom starten we met twee verkennende gesprekken (online), zodat je kunt aanvoelen of ik de juiste persoon ben om je te helpen. Na jouw akkoord op mijn aanbod gaan we verder de diepte in tijdens de kickoff.

Ben je na de kickoff toch niet overtuigd, of voel je geen klik? Laat het me dan binnen een dag weten. We stoppen het traject dan per direct en je ontvangt je volledige investering terug.

Deze garantie geef ik je, omdat een goede samenwerking essentieel is voor succes. Ik werk slechts met een paar opdrachtgevers tegelijk, dus het is ook voor mij belangrijk dat we allebei een klik voelen. Daar haal ik voldoening uit. En dat maakt het eindresultaat alleen maar beter.


'Titia verstaat de kunst om complexe kwesties waar je voor staat, met pakkende voorbeelden zo te vertalen, dat ze eigenlijk heel behapbaar worden. Ik zal de ‘zak patat methode’ niet snel vergeten. Haar uitgebreide praktijkervaring met onderwijskwaliteit en –organisatie weet ze toegankelijk en concreet toepasbaar over te brengen, waarbij ze geregeld de vinger precies op de zere plek in jouw situatie weet te leggen. Om van daaruit samen naar de oplossing te kijken, geen one size fits all, maar precies wat je nodig hebt.'

Patty de Lange
Beleidsadviseur Onderwijs

Als je jezelf in meerdere van deze punten herkent, kan het Routekaart traject je zeker verder brengen:

Titia

Herken je jezelf in deze punten? Het Routekaart traject kan precies zijn wat je nodig hebt om je organisatie naar een hoger niveau te tillen.

‘Naast dat Titia een slimme, leuke en enthousiaste vrouw is waar je heel fijn mee kunt samenwerken en je écht energie van krijgt, is ze enorm doortastend, stelt ze de juiste vragen en snapt ze het gewoon.’ — Esther Landman, Marketingmanager bij een trainingscentrum

Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in. In slechts 30-45 minuten bespreken we jouw uitdagingen en ontdek je hoe een maatwerk Routekaart jouw onderwijsorganisatie kan versterken.

Plan je afspraak hieronder direct in: