Wat ik leerde tijdens die ene stage…

Stages tijdens je studie, wie heeft er niet een leuke anekdote?

Ik herinner me een stage in de hotellerie in Brussel. Ik moest daar elke week voor zo’n 200 hotels in Brussel de prijzen van een twin- en een tweepersoonskamer opzoeken. Dit overzicht moest ik naar de assistent-hotelmanager mailen. 

Toen ik eenmaal de meest efficiënte manier had ontwikkeld om dit klusje te doen, was de lol er eerlijk gezegd wel een beetje van af. 

Na een maand of drie wekelijks opleveren aan de assistent-hotelmanager (en nooit horen wat ermee werd gedaan) dacht ik: wat zou er gebeuren als ik het wel zou maken, maar niet mailen?

Het duurde denk ik vijf weken en toen stond ze aan mijn bureau: of ik nog een rapport had gemaakt. Jazeker, wil je het hebben? Ja, ik heb het nodig. Nog steeds geen idee wat ze ermee deed. 

Ze vond mij ongetwijfeld een arrogante Hollander, dat ik het had gewaagd om dit experiment op haar uit te voeren. Ik vond het vooral jammer omdat ze veel meer uit mij had kunnen halen in die stage, en ik daarmee ook. 

Ik was een eager studentje en wilde graag nieuwe dingen leren, maar deze assistent manager had (achteraf gezien) niet verwacht dat ze ‘werk’ zou hebben aan een stagiair en daar had ze geen tijd voor. Een gemiste kans, maar wel een leerzame stage – in ieder geval voor mij!

Van die hotelkamerprijzenklus leerde ik wel iets dat me nu nog steeds bijstaat.

En dat is dat wanneer je iemand vraagt om zo’n periodiek opzoekklusje te doen, je het leuker maakt als je de ander meeneemt in wat er vervolgens mee gebeurt. Wie kijken er straks naar de rapportage; kan je stagiair een keer aanschuiven in het overleg; wat dan ook.

Als de dingen iets meer gaan leven wordt het ook leuker om eraan te werken. Zelfs als het zo’n saaie klus is als wekelijks hotelkamerprijzen opzoeken.

Je gaat merken dan, door je medewerker iets meer inzage te geven, je haar ook empowert om zelf na te denken: hoe kan ik deze periodieke rapportage nog meer afstemmen op de doelgroep? En nee, niet elke stagiair of medewerker zal er zo tegenaan kijken. Maar jij hebt vast kijk op wie die spark wél heeft.

Wil jij diegene zijn waarnaar jouw medewerker refereert als die senior of manager die alleen maar saaie klussen gaf? Of ben jij degene die haar/hem een kans gaf om te groeien?

Heb jij zo’n assistent met potentie? Wil je haar/hem wat meer ruimte geven om nog betere rapportages aan je op te leveren, maar heb je zelf onvoldoende tijd om er veel naast te gaan zitten?
 
Download dan nu mijn gratis e-book Efficiënt rapporteren. Hierin leer je in een paar stappen bepalen wat de beste vorm en detailniveau zijn voor het onderwerp waar je over rapporteert. Want de ene doelgroep is de andere niet.