Veelgestelde vragen

Veel vragen! Een gemiddeld traject met mij is een goeie mix van het in kaart brengen van de bestaande inhoud, en tegelijk het ontdekken van onbekend terrein rondom die inhoud. Dat doe ik door vragen te stellen die niet altijd wachten op een antwoord maar waarmee je wel een ander gezichtspunt kunt innemen. Zodat je de bestaande inhoud van een andere kant kan bekijken. Vaak zie je dat een oplossing recht onder je neus ligt. Een luchtige benadering, met een scherp oog voor alles wat jou tot nu toe af kon leiden. Samen kijken we welke van jouw standpunten over de datum zijn, en ik geef je een zetje om je ambities waar te maken.

Als bedrijfskundige richt ik me op bedrijfsvoering; het stroomlijnen van processen binnen organisaties. Daar bovenop heb ik me gespecialiseerd in verandermanagement: het stroomlijnen van veranderprocessen in organisaties. Onderwijsorganisaties hebben ook processen die goed in elkaar moeten grijpen om tot een kwalitatief hoogstaand eindproduct te komen. En de mensen in de organisatie zijn daarin cruciaal. Ik richt me dus op proces- en kwaliteitsverbetering in het onderwijs, terwijl een geschoold onderwijskundige meer op de inhoud van het onderwijs zit. Samen werken we aan onderwijskwaliteit.

Absoluut! MBO, HBO en universitair onderwijs hebben allemaal gemeen dat het cyclisch opgebouwd is; zowel op academisch jaar als in onderwijsperiodes binnen een jaar. Voor HBO en WO geldt dat er een kwaliteitskader is (accreditaties) waarbinnen je als opleiding moet voldoen aan bepaalde eisen. Ook in het MBO is kwaliteitszorg een belangrijk thema, waar mijn jarenlange ervaring van toegevoegde waarde kan zijn.

Dat hangt af van wat jij nodig hebt. Wil je je team een gezamenlijke boost geven, dan kunnen we een training ontwikkelen, of we plannen een van de bestaande workshops. Wil je een procesverbetering in eigen hand houden, dan kun je mij inzetten als een extra paar ogen. We plannen dan bijvoorbeeld een serie één-op-één-sessies waarin we de voortgang van je verbetertraject bespreken. Wil je mij tijdelijk laten meedraaien in je team of wil je me op een specifiek project inzetten? Wil je me ergens een advies over laten uitbrengen? Allemaal mogelijk.

Neem contact op, dan kijken we naar jouw vraag en naar de mogelijke aanvliegroutes.

Dat kan zeker! Neem contact met me op en dan bekijken we wat jouw ideale plaatje is. Plan je intake via de knop hieronder.

Op deze pagina lees je meer over mij en over hoe ik werk.

Naast mijn goed stel hersens, maak ik ook gebruik van mijn ingebouwde kompas, mijn intuïtie, ofwel het ‘weten’. Weten, écht weten, is zo veel sneller dan denken en zelfs sneller dan voelen. Die laatste twee zijn zeker belangrijk, maar het start bij die ‘hunch’, dat gewaarzijn. Dokters kennen het als het pluis/niet pluis-gevoel. Het is iets vluchtigs, je kan er met je hoofd niet bij maar het is er wel degelijk.

In de afgelopen jaren heb ik mezelf getraind om die ongeziene kracht te versterken met vele vormen van persoonlijke ontwikkeling, coaching, bewustzijnswerk, energiewerk, lichaamswerk en systemisch werk die ik heb doorlopen, en nog steeds doe. Wat het me heeft gebracht is dat ik mijn eigen wijsheid terug heb! 😊

Maar zonder dollen… het grote geschenk voor mij van al dat innerlijk werk is dat ik heb geleerd dingen op een andere manier te bevragen, namelijk zonder dat ik nu-nu-nu een antwoord wil op een vraag. Scheelt een hoop gepieker! De dingen gaan me tegenwoordig daardoor een stuk makkelijker af.

Wat ik doe? Ik zet vraagtekens bij wat zo zelfsprekend is geworden dat je het niet meer ziet, ook al is het gebaseerd op gewoontes, structuren, processen etc. die al lange tijd op een bepaalde manier functioneren. Want alleen omdat het al tijden zo ís, wil nog niet zeggen dat het wérkt voor je. En als je dan ergens dat kriebeltje hebt van hmmm, er schuurt hier iets, dan is het wellicht de moeite waard om er een vraag op los te laten. 

Zomaar een paar voorbeelden van vragen die ik (mezelf) stel:

  • Welke informatie mis ik in deze situatie, die me zou helpen de volgende stap te bepalen?
  • Waar zit het gemak of het geschenk in deze situatie?
  • Is dit probleem werkelijk van mij, of maak ik het van mij?
  • Wat blijft er nu ongezien?
  • Welke rol neem ik in deze situatie aan, en klopt die rol?
  • Sta ik op mijn meest ‘zonnige’ plek in deze organisatie, of sta ik (of een ander) in de schaduw?
  • Wat is er nog meer mogelijk in deze situatie?

Belangrijke disclaimer: ik ben met deze tools nooit op zoek naar een instant antwoord. Juist niet. Was ik dat wel, dan zou ik meteen in mijn ‘denk-hoofd’ terecht komen, en daar wil ik nou juist aan voorbij gaan. Met deze (en vergelijkbare) vragen ontstaat de mogelijkheid op een ander perspectief op je situatie, en dat geeft lucht. En dat kunnen we allemaal wel eens gebruiken: een diepe zucht – hèhè…

Daarom houd ik mijn inzichten niet voor mezelf, maar ik pas ze ook toe in mijn werk met en bij mijn opdrachtgevers. Hoe je dat kunt merken? Da’s een mooi bruggetje naar de eerste vraag hierboven: ik stel vragen! Spreekt dit je aan en wil je met me aan de slag? Neem contact op!

Dit is wat anderen zeggen over mij: 

Partners