vooruitziende-blik

Stel je voor: je loopt met een fanfare door de straten. Jij speelt de trompet, en ongemerkt ben je wat sneller gaan lopen. Je loopt inmiddels drie straten voor de rest uit. Jij ziet al waar de route naartoe leidt, hoort de muziek die gespeeld moet worden, en weet welke richting de fanfare op moet gaan. Maar als je omkijkt, zie je dat de rest nog achterblijft.

Vooruitziende blik

Dit beeld herken ik uit gesprekken met zowel oud-opdrachtgevers als ook met vakgenoten. Adviseurs, maar ook MT-leden met een integrale en ver vooruit ziende blik op het onderwijsproces. En ook zelf heb ik dit ervaren.

Het kan zijn dat jij als opdrachtgever al lang hebt gezien waar jullie heen moeten, terwijl je team of je MT daar nog niet klaar voor is. Dit vraagt om een lange adem en een commitment om te blijven focussen op je uiteindelijke doel, in de wetenschap dat je team meer tijd nodig heeft (en het dus geen zin heeft om te pushen). Het vraagt ook dat je ermee kunt leven om je soms een roepende in de woestijn te voelen.

Na een jaar inchecken

En precies daarom, omdat ik weet dat het eenzaam kan zijn, vind ik het belangrijk om -ook als het al een jaar geleden is dat we samenwerkten- af en toe nog even in te checken bij klanten. Om te horen hoe het gaat, om even met je te sparren als je het nodig hebt. Zo heb je ook mijn langdurig commitment aan jouw proces en resultaat, zij het wat meer op afstand.

Prioriteiten

Daarnaast kijk ik met mijn klanten graag al vooruit op het moment dat ik mijn analyse met je deel. Ik geef je dan aanbevelingen voor de komende tijd: zaken op strategisch en tactisch niveau, en als het nodig is ook op operationeel niveau. Ik help je op al die niveaus bepalen waar je de komende maanden prioriteit aan geeft, en waar je pas over een jaar aan begint.

Daarbij vind ik het belangrijk om ook de al bekende mijlpalen mee te nemen in de te nemen route: stel bijvoorbeeld dat er over twee of drie jaar een accreditatie gepland staat, dan kijken we samen wat er in de tussentijd in jouw onderwijsorganisatie gedaan kan of moet worden om daar goed doorheen te komen. Het kan dan gaan over het instellen van een werkveldcommissie, maar ook over hoe je de benodigde evaluatieresultaten op een slimme manier ophaalt bij je studenten. 

Beheersbaar tempo

Zo komt die integrale blik op je onderwijsorganisatie ook van pas op je onderwijsinhoud en onderwijskwaliteit. Daarbij houden we altijd oog voor het doen van aanpassingen in een beheersbaar tempo. Zodat je mensen niet alleen praktisch maar ook innerlijk de tijd hebben om de nieuwe koers bij te benen. 

Samen zorgen we ervoor dat de muziek van de fanfare goed blijft klinken, zelfs als een deel van de groep nog een straat achterloopt. 

Behoefte aan die integrale blik?

Heb jij in je onderwijsorganisatie behoefte aan een integrale blik die inzicht biedt in wat er op korte én lange termijn nodig is om jullie strategische doelen te behalen? Wil je daarbij je medewerkers op alle niveaus niet uit het oog verliezen? Ik help je er graag bij.

Laten we samen onderzoeken hoe we jouw organisatie naar het volgende niveau kunnen brengen. Boek een call via de link hieronder. 

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie.  Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...