Tussentijdse opleidingsevaluatie? Doe eerst een quickscan!
Elke zes jaar moet een opleiding in het hoger onderwijs officieel doorgelicht worden om te kunnen blijven garanderen dat het diploma dat
In mijn jonge jaren zat ik een paar jaar bij Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam. Ik vond het er geweldig en keek erg uit naar het moment dat ik mee kon doen aan een productie: een paar maanden intensief aan een stuk werken en het dan opvoeren in het Hofpleintheater.
Maar helaas… zo ver kwam het niet: precies in het productiejaar stapte ik over van havo-5 naar vwo-5 en ik was bang dat ik die twee niet zou kunnen combineren. Een beetje sip stopte ik daarom met Hofplein en ging door met zangles (want dat vond ik stiekem het leukste).
Had ik vandaag een andere keuze gemaakt? Geen idee! Maar het is nooit te laat om er weer even aan te snuffelen.
Vorige week was ik namelijk bij Studio 52nd, dat theater maakt voor én met jongeren over belangrijke maatschappelijke thema’s als armoede, discriminatie en genderongelijkheid.
Via platform De Nieuwe Gevers schoof ik aan bij Bjorn, Julie en Ellen om met hen mee te denken over o.a. keuzes rondom netwerkactiviteiten op de korte termijn en hoe dit te vertalen naar een (doelgroep)strategie op de lange termijn.
Ook hadden we het over de vraag hoe je alle feedback, observaties, terugblikken etc. van de afgelopen producties vertaalt naar bouwstenen voor de toekomst. Waarbij je altijd weer voelt dat je basisdoelstellingen er stevig onder zitten, als heipalen onder een huis.
Wat ik leuk vind aan dit soort gesprekken is hoe kennis en ervaring die je in de ene context hebt opgedaan, een heel nieuwe betekenis krijgt in een andere. Vrijwillig meedenken kost weinig, maar kan veel in gang zetten. En niet te vergeten: ik leer er zelf ook altijd weer van.
Heb jij weleens je expertise gedeeld buiten je eigen werkveld? Wat leverde het je op? Stuur me er een berichtje over via het contactformulier hieronder!
…oh en werk je met jongeren tussen de 10-24 jaar? Ga dan zeker een van de voorstellingen van Studio52nd zien!
Wil je vaker dit soort content lezen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan komt ‘t vanzelf naar je toe. Zo’n zes keer per jaar stuur ik je een mail. Join the club!
Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie. Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief. Neem contact op.
Elke zes jaar moet een opleiding in het hoger onderwijs officieel doorgelicht worden om te kunnen blijven garanderen dat het diploma dat
In gesprek met een opleidingsmanager in het hbo kreeg ik de vraag: ‘Wat bedoel je precies met bedrijfsvoering in het beroepsonderwijs?’ Terwijl
Na jaren in het adviesvak ben ik tot een belangrijke conclusie gekomen: het schrijven van een krachtig adviesmemo is niet alleen een
Als consultant voor het mbo en hbo helpt Titia Verdenius betrokken, ambitieuze managers bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd beroepsonderwijs.
Ongeveer 6x per jaar komt ‘ie in je mailbox.