Wat zou ze zeggen als ze een echt mens was?

We zaten aan tafel met het MT, voor het kennismakingsgesprek. Nog één stoel vrij. Na een half uur verkennen stelde ik hen de vraag: ‘Als deze organisatie een mens was, wat voor een mens zou het dan zijn?’

Ik wees naar de vrije stoel. ‘Ik stel me zo voor dat het een vrouw is’, zei ik. ‘Wat zou ze zeggen als ze op die stoel zat? Wat gaat haar het makkelijkste af? Waar heeft zij plezier in? Wat zet haar in beweging?’

Ik zag aan de anderen dat dit een totaal andere manier van kijken was dan wat ze tot dan toe gewend waren. Ook al kon de ene meer met deze benadering dan de ander, toch bracht het de impliciete kennis naar boven op een manier die toch herkenbaar was.

Van impliciet naar expliciet

Als je al jaren in je eigen materie rondloopt, wordt alles waarmee je je omringt vanzelfsprekend. Pas wanneer er een paar frisse ogen binnenkomt, kun je op die frisse blik meeliften en weer expliciet maken wat impliciet was geworden.

Eén van de manieren om dit te doen is je geesteskind – de organisatie die je hebt opgericht – te zien als een mens van vlees en bloed, en in gedachten met hem/haar in gesprek te gaan.

Startpunt

Begin met de vraag die ik hierboven ook stelde: als [vul hier de naam van je organisatie in] een mens was, wat voor type zou het dan zijn? Is het een hij of een zij? Hoe ziet hij/zij eruit? Wat straalt hij/zij uit? …etcetera. 

Plaats jezelf en de persona van je organisatie in gedachten op een bootje, ergens op de Friese wateren op een zonnige dag. Waar hebben jullie het over? Wat zijn haar dagdromen? Waar wil ze staan in het leven over een jaar of 5? Het zal je verbazen wat ze je toevertrouwt.

Dit vraagt wel van je om je denkhoofd er tussenuit te halen. Inzichten komen meestal niet doordat je er zo hard over na zit te denken… maar juist op de moment dat je ze laat varen, die gedachten.

 

Met het MT ging het gesprek verder: doordat we de organisatie een stem hadden gegeven, werd zichtbaar op welke plekken er in de structuur keuzes gemaakt moeten worden om de langetermijndoelen te kunnen behalen. Ik help ze om de woorden van deze vrouw die op die lege stoel zat, op papier te krijgen. Haar DNA op één A4. Van impliciet naar expliciet.

 

Wil je ook eens op een andere verkenningstocht met je organisatie, maar zitten je gedachten een goed gesprek in de weg? Ik schuif graag bij jullie aan. Neem contact op.