Werk je ín je bedrijf of werk je áán je bedrijf?

Toen ik besloot om te gaan ondernemen, deed ik dat niet primair vanuit de drive om te ondernemen. Het bouwen van een bedrijf was wel de focus geweest van mijn studie, maar op zich was ondernemerschap niet mijn droom. Die zat meer in het anders toepassen van mijn kennis en ervaring.

De vakidioot in mij wilde haar podium zelf vormgeven.

Vakidioot

En zo zijn er velen. Vakidioten die van hun vak hun bedrijf maken. Veel tijd besteden aan de inhoud van je product. Kennis op pijl houden. Misschien nog wat inhoudelijke cursussen, om te blijven zorgen dat de inhoud die je levert goed blijft en nog beter wordt. 

Op zich is daar niks mis mee. Alleen inhoud is niet persé sexy. Je klant koopt niet de inhoud die jij in je hoofd hebt. Die wil een oplossing voor een probleem. D.w.z. de juiste toepassing van de inhoud in jouw hoofd.

Hoe zonde is het dan, als de in potentie prachtige onderneming van een vakidioot het niet redt… 

Vertrouwen als basis om op te bouwen

De crux is dat je het verschil gaat zien tussen werken ín je bedrijf, en werken áán je bedrijf. Durf je erop te vertrouwen dat het wel snor zit met jouw vakkennis? En hoe zou het zijn om die grote investering in een cursus, niet in je vak te stoppen, maar in je ondernemerschap?

Dat is waar je gaat werken áán je bedrijf. Zelf heb ik het vorig jaar ook gedaan. Ik had dan wel ooit een studie bedrijfskunde gedaan, maar ik zag dat ik nog wel wat lessen in ondernemen kon gebruiken. 

Investeren in ontwikkeling

Daarom heb ik geïnvesteerd in een business development programma waarmee ik mijn bedrijf veel beter leerde kennen. Want er bleek nogal wat impliciete info in mijn bedrijf te zitten die expliciet gemaakt moest worden, zodat al die kennis in mijn hoofd ook bij de juiste doelgroep kan worden toegepast.

Dat is wat je ontdekt als je werkt aan je bedrijf. Hoe je jouw kennis van andere kanten leert bekijken, zodat het vanuit je klant minstens zo waardevol wordt als vanuit jezelf.

Vanuit welke hoek kijk jij nu naar je onderneming, vanuit je positie als vakidioot, of vanuit die van ondernemer?

 

Vind je het lastig te onderscheiden hoeveel tijd je nu ín je bedrijf bezig bent? En vraag je je af of de balans goed is? We kunnen er even over sparren samen. Uiteraard vrijblijvend! We skypen een half uur tot een uur, ik stel je wat vragen waar we ofwel meteen kort induiken, ofwel waar je mee door kan de komende tijd, en aan het eind van het gesprek heb je sowieso een frisse blik op je zaak. 

Neem contact met me op via de knop hierboven en dan plannen we een afspraak.