Die ene taaie training, wat leerde ik ervan?
Wat zou het heerlijk zijn als elke training die je geeft van een leien dakje gaat… Helaas. Deze was anders. Een zeldzaam
The day you plant the seed… is not the day you eat the fruit.
Die uitspraak is bekend, en terecht. Verandering, impact en resultaat ontstaan niet van de ene op de andere dag. Toch is het belangrijk nu te beginnen met zaaien – ook in onderwijsorganisaties.
Niet alleen omdat het strategisch slim is, maar ook omdat het je helpt om het grotere plaatje te blijven zien. Kleine, goed gekozen acties vandaag, kunnen over een paar maanden het verschil maken.
Veel teams in het hoger onderwijs merken dat bepaalde samenwerkingen stroef lopen. Bijvoorbeeld tussen de mensen van de inhoud (zoals docenten en curriculumontwerpers) en de mensen van de uitvoering en ondersteuning (zoals roosteraars of beleidsadviseurs).
Er is wrijving, communicatie loopt niet vanzelf, en er ontstaan sluimerende frustraties. En dat terwijl iedereen wél hetzelfde doel heeft: goed onderwijs.
Bij een van mijn recente opdrachten mocht ik meedenken met een academie waar precies dit speelde. De samenwerking liep stroef, het leek alsof mensen langs elkaar heen werkten.
Samen onderzochten we de onderliggende processen én de dynamiek in de samenwerking. En we ontdekten waar de organisatie vastliep. Niet omdat mensen niet wilden, maar omdat rollen, verwachtingen en verantwoordelijkheden niet helder waren belegd.
Het inzicht was een keerpunt. Met een paar gerichte procesinterventies – en gesprekken over de onderstroom – ontstond weer ruimte om samen te bouwen.
Wat ik vaak terugkrijg van opdrachtgevers is dat mijn manier van kijken verhelderend werkt. Kritisch, maar constructief. Met oog voor inhoud én proces. Zoals deze teamleider het verwoordde:
'Titia is een erg fijne sparringpartner, met een kritische, ervaren en oplossingsgerichte blik. Haar adviezen en handreikingen zijn verhelderend en blijven waardevol in het gesprek over onderwijslogistiek. We gebruiken ze nog steeds om processen helder vast te leggen.'
- Teamleider bij een hbo-academie
Of het nu gaat om strategische samenwerking, onderwijslogistiek of teamontwikkeling: als je wacht tot het écht moet, dan zit je alweer middenin de drukte. Maar als je nú de juiste dingen in gang zet, heb je straks ruimte om te oogsten.
En dat hoeft niet groots of zwaar te zijn. Een eerste verkenning is vaak al voldoende om te zien waar jouw organisatie de eerste stap kan zetten.
Lijkt het je waardevol om even samen te kijken waar jouw team of opleiding nu staat – en wat een eerste goede stap zou zijn?
Plan dan een vrijblijvende kennismaking in. In 30 minuten duiken we samen in jouw vraagstuk, denk ik hardop met je mee, en geef ik je gericht advies over de kansen die ik zie.
Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo, hbo en wo bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd onderwijs. Op deze website schrijft ze regelmatig over het snijvlak van procesmanagement, onderwijskwaliteit én het inzetten van jezelf als instrument voor verandering in en met je werk. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief. Neem contact op.
Wat zou het heerlijk zijn als elke training die je geeft van een leien dakje gaat… Helaas. Deze was anders. Een zeldzaam
Wát een bijzondere experimenteersessie was dat afgelopen week, bij de Haagse Hogeschool: Een Doos vol Onzekerheid Ik kwam eerder dit voorjaar een
Ken je dat verhaal van dat eiland ergens ver weg in een oceaan waar mensen op leefden, en toen er op een
Als consultant voor het mbo en hbo helpt Titia Verdenius betrokken, ambitieuze managers bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd beroepsonderwijs.
Ongeveer 6x per jaar komt ‘ie in je mailbox.